Text: Hanna Baffour Lindgren

Illustration: Eda Salihov


Idag kan vem som helst starta en podcast. Att spela in, klippa och publicera har aldrig varit enklare. Men var ska man börja? Podzines checklista innehåller allt du behöver ha koll på för att komma igång med poddandet.

Mikrofon
Det viktigaste verktyget du behöver för att podda är något att spela in ljud med. Det kan vara en mikrofon, ljudinspelare, telefon eller liknande. För bästa möjliga ljudkvalitet rekommenderas en mikrofon eller ljudinspelare. En del mikrofoner kopplas in i ett ljudkort som i sin tur kopplas till datorn. Det finns också många inspelare med minneskort eller usb-sladd som gör att du kan föra över dina ljudfiler direkt till datorn.

Om du ska ha med någon annan i podcasten som inte befinner sig på samma plats kan det vara bra om personen har något att spela in med. Annars går det också att få till bra ljud genom att spela in en videointervju som görs över exempelvis Zoom.

Bra ljud
Att ha tydligt och bra ljud är a och o för en lyckad podd. Man behöver nödvändigtvis inte lägga en förmögenhet på mikrofon eller ha tillgång till en professionell studio för att få till bra ljud. Genom vissa enkla knep går det att förbättra ljudkvalitén drastiskt. Att använda ett par hörlurar minskar till exempel risken för att oljud från omgivningen tas upp i inspelningen. Se också till att befinna dig på en tyst plats, gärna inomhus. En del hemmapoddare brukar till och med sitta i garderoben eller med en filt över huvudet för att få en studioliknande ljuddämpning.

Klicka här för att läsa mer: Intervju: ljudteknikern berättar

Ämne

Innan du trycker på record-knappen kan det vara bra att ha tänkt ut ett ämne. En del poddare gillar att förbereda punkter innan och andra kör på känsla för ett mer avslappnat samtal. Beroende på om ni är två eller flera som ska podda tillsammans kan det vara bra att snacka ihop sig innan. Att ha ett konkret huvudämne kan också vara en hjälpsam ram att hålla sig till för att komma på samtalsämnen och marknadsföra podden till rätt publik. Det är lätt luras av att breda ämnen lockar fler antal personer. Försök smala ner det och fokusera på den lite mindre målgruppen, sedan kan konceptet utvecklas och med tiden dra större och större publik.

Spela in!
Kontrollera att du spelar in ljudet när du börjar prata och pausa gärna för att spara emellanåt. Om ni är flera som spelar in är det viktigt att kontrollera allas mikrofoner och ljudnivå. Var inte rädd för att säga fel eller för mycket, allt kan redigeras
i efterhand.

Redigering
När du har spelat in ditt avsnitt är det dags för redigering. Vad gäller redigering har alla olika ambitionsnivå. En del vill bara klippa bort överflödigt ljud eller prat som inte ska vara med i podden. Andra är noggranna med att få bort vissa störande mellanljud som “eh” och “öh” och jobbar kanske mycket med övergångar, ljudeffekter och musik. Viktigt att tänka på är att för mycket redigering kan bli distraherande. Det kan till och med vara mer behagligt att lyssna på upprepningar eller utfyllnadsord som hör till i ett naturligt samtal än tydliga hack i ljudspåret. På så vis är podden ett tillåtande format.

För tips på hur man kan tänka med ljudredigering finns det många bra tutorials på Youtube. Ett annat bra tips kan vara att gå med i Facebookgrupper för poddare och hämta inspiration genom att lyssna noga på hur andra poddare redigerar.

Tre viktiga redigeringspunkter:

  1. Redigeringsprogram
    Det finns många olika ljudredigeringsprogram att välja mellan för diverse olika prislappar. Några populära gratisprogram som fungerar bra är Audacity (PC och MAC) och Garage Band (Mac).
  2. Ljudöverföring
    Du kan antingen välja att spela in ditt avsnitt direkt i redigeringsprogrammet eller att föra över ljudet i efterhand från en inspelare. Om ni är flera personer som har spelat in ljud från olika inspelare är det viktigt att synca ljudfilerna så att de startar exakt samtidigt och har samma ljudnivå för att alla ska höras lika bra.
  3. Musik
    Musik är vanligt i poddar. En del vill ha en särskild jingel som återkommande intro och/eller outro-musik. Många använder sig också av en bumper (pausmusik mellan olika samtalsämnen). Musik är väldigt ofta upphovsskyddad så det är viktigt att du tar reda på vilken musik du har tillåtelse att använda dig av.

Publicering
För att kunna säga att din podd “finns där poddar finns” är följande tre punkter bra att checka av för att kunna publicera din podd:

  1. Ljudfilshotell
    När det kommer till publiceringen av din podd finns det flera ställen du kan göra det på, exempelvis Itunes, Spotify, Podcaster, Acast och så vidare. För att din podd ska synas där behöver du först lagra din podd på ett så kallat “ljudfilshotell”. Där du kan lagra podden och göra den möjlig att lyssna på i de olika podcastapparna. Exempel på vanliga gratis ljudfilshotell är Soundcloud och WordPress.
  2. RSS-flöde
    Du laddar alltså inte upp avsnitten direkt i podcastapparna utan får genom ditt ljudfilshotell, ett så kallat “RSS-flöde”. RSS-flödet innehåller all viktig information om podden och om alla avsnitt. Det är detta flöde som du sedan matar in i poddapparna och som gör att din omslagsbild, beskrivning och avsnitt syns. Detta kommer i sin tur att uppdateras automatiskt när du laddar upp nya avsnitt i ditt ljudfilshotell.
  3. Presentation
    Ett spännande steg mot att publicera ditt första poddavsnitt är att ge din podd ett namn och en kort beskrivning. Gärna en omslagsbild också. Att presentera din podd snyggt och på ett tydligt och spännande sätt beskriva vad den handlar om är viktigt för att locka lyssnare. Även här kan du hämta inspiration för hur andra poddare har gjort och vara kreativ!