Nördarnas plattform

Text & foto: Hannah Baffour Lindgren


År av samlande, tankar om vändpunkter i den episka sista scenen eller rökigheten i favoritdrycken. Det kan nu få se allmänhetens ljus när allt fler startar en podd om sina specialintressen. Men vad är det egentligen med podden som skapar utrymme även för de smalaste av nischar?

– 800 kronor för det här spelet, säger Max Hamilton när han kommer ut från en spelaffär i Nordstan i Göteborg med det nysläppta spelet Returnal i handen.

Han är trots några hundralappar fattigare ändå väldigt nöjd med sitt nya spel och förklarar att priset beror på att det är ett av de första spelen som har gjorts exklusivt för den nya Playstation fem-konsolen. I helgen ska han streama, det vill säga livesända genom video, när han spelar spelet för första gången.

– Om jag känner att det är ett spel som jag har mycket att säga om kommer jag absolut spela in ett poddavsnitt om det också.

I ungefär tio år har 30-årige Max Hamilton gjort olika poddar om sitt livs största intressen, spel och film. På senare år har han drivit poddarna ”Populärkultur med Max och Jessica” och ”Töntarnas afton”. Nyligen har han även haft premiär för den nya podden ”Hamiltron Prime”.

Max Hamilton sitter i en fåtölj och poddar. Han har på sig ett par hörlurar och framför honom står en mikrofon på en pall.
Max poddar om spel och film hemifrån ettan i Kortedala. Bild: Hannah Baffour Lindgren

Ordet ”nörd” kan väcka många olika associationer. Länge har ordet haft en negativ klang och dess definition i Svenska Akademiens ordlista (SAOL) var tidigare ”enkelspråkig och löjeväckande person, tönt.” År 2015 uppdaterades definitionen till ”en person med stort specialintresse”. Vare sig det specialintresset är tv-spel, filmer, litteratur eller whisky har podcasten blivit en plattform för många där de kan få utlopp för sina stora intresse

– Jag tycker att det är skitroligt att podda, det finns typ ingenting roligare. Att prata om sådant man gillar och göra det på ett sätt som kan väcka tankar eller att någon tycker det är kul och intressant. Sen gillar jag att redigera också, säger Max.

När Max spelar in ett poddavsnitt gör han det alltid hemifrån sin etta i Kortedala. Att  kliva in hos Max är som att kliva rakt in i ett av hans poddavsnitt. Väggarna är  välfyllda med posters från storslagna gamla japanska animerade filmer och  dramatiska scener från olika tv-spel. I bokhyllor står hans troféer och samlarobjekt  uppradade och kategoriserade. Där finns karaktärer från Disney, Star Wars och spel  som Mario, Zelda och The Last of Us. Till och med en läskmugg från en  favoritbiograf i Bangkok har blivit tillägnad en egen plats. Ute i hallen lutar en  avkapad helkroppskartong av skådespelaren Dwayne Johnson mot väggen och  framför tv:n vaktar Han Solo och Yoda. 

Intresset når en ny nivå. Tack vare podden kan Max få utlopp för sina intressen utöver samlandet i bokhyllan. Han upplever också att podden har stärkt kontakten till vänner som han har haft med som gäster. Eftersom Max har pluggat filmkunskap och varit aktiv på flera spelforum känner han många med samma specialintressen som kunnat vara med i podden.

– Det är faktiskt ett bra sätt att hålla kontakten på. Om man inte känner folk är det inte heller svårt att hitta. Gå med i någon grupp på Facebook eller vad som helst, säger Max.

Genom att dela sina intressen i podden når han också ut till nya kontakter i lyssnare som kommer med feedback och egna funderingar om ämnen som tagits upp i avsnitten.

”Att veta att någon lyssnar ger en viss
höjd i samtalet”

Det finns mycket som är roligt med att podda men bakom allt det roliga ligger också en hel del arbete. Det tar tid att spela in, få till bra ljud, redigera avsnitt, komma på samtalsämnen och hitta gäster vecka efter vecka.

Nils Johansson arbetar på Podcast Sthlm med människor som vill ha professionell hjälp att producera en podd. Han får dagligen förfrågningar från personer som är sugna på att börja podda. En del vill bara prata om livet men många av dem vill podda om sina mer specifika specialintressen, något som Nils tror är positivt för att hålla sig motiverad i längden.

– Att genuint tycka det är roligt att prata om det. Får man också glada tillrop om det vill man ju fortsätta ännu mer och fördjupa sig och lägga ännu mer tid, säger han. Att podda upplever Nils också kan utveckla människors specialintressen på många sätt.

– De tycker det är kul att prata om ämnet och har man en podd så tvingar man ju sig själv att fördjupa sig i det och skapa innehåll till podden vilket jag tror ger ett mervärde för en. Och att veta att någon annan lyssnar ger en viss höjd i samtalet och infallsvinklar som du kanske inte får över en kopp kaffe

Max Hamilton sitter i en fåtölj och poddar. Han har på sig hörlurar och framför honom står en mikrofon på en pall. Han blickar fundersamt ut genom fönstret.
Att släppa poddavsnitt varje vecka kan vara svårt och tidskrävande men för Max innebär det ett utlopp för sina intressen och stärkt kontakt med vänner. Bild: Hannah Baffour Lindgren

Med dramatisk filmmusik inleder Max Hamilton sitt premiäravsnitt för podden  ”Hamiltron Prime”. Han har slagit sig ned i sin röda fåtölj med Sonic the hedgehod klädsel. Mikrofonen har han framför sig på en liten pall. Som gäst i veckans avsnitt  har han vännen Jessica Eng med sig över länk. De ska diskutera Oscarsgalan och Max har precis som varje år stannat uppe hela natten för att se den i realtid.

Att dela  sina åsikter och intryck från Oscarsgalan eller annat som intresserar en och få  respons på det, tror Max är en anledning till att poddandet kan passa många. 

– Vi lever i en tid där alla har sin egen plattform på något sätt, sitt eget sätt att  uttrycka sig. För att då förhöja sin egen identitet så har man liksom sin egen  nisch eller sitt intresse. Det blir ett sätt att sticka ut på. Ett sätt att vara någon  på internet typ, säger han. 

Omslagsbild för "En trea whisky". På bilden sitter Jeroen, David och Mathias med varsin mikrofon.
Bild: En trea whisky
Faktaruta med texten:
Varje vecka diskuterar Jeroen, David och Mathias destillerier, rökighet, ord och allt som rör whisky i podden "En trea whisky". 

- Det är ett roligt sätt att ses på och prata om något vi tycker är kul. Vi har fått bra feedback och det har blivit en social grej också. Man tar sitt intresse till en ny nivå.

Ett poddavsnitt om årets komedi, motståndet i knapparna på en Playstation fem-kontroll, olika sorters torv eller västerbottnisk novellkonst kanske inte faller alla i smaken, men för vissa är det precis det som de vill ha i öronen på väg till skolan eller jobbet. Kanske kan vi genom podden leva ut vår inre nördighet på ett sätt som inte var lika enkelt förr.

Någon som arbetat med att skapa möjligheter för människor som vill dela och utöva sina intressen är Herman Geijer. Förutom att han är zombieöverlevnadexpert och poddar samt skriver böcker om sina stora intressen för beredskap, krishantering och zombieöverlevnad arbetar han som nationell samordnare på Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), inom musik, klimat och prepping. Inom ABF har han varit med och arrangerat många ”nördträffar” och ”nördcaféer” för personer som söker ett sammanhang inom sina specialintressen. Tanken var att skapa mötesplatser utöver evenemang som conventions och lan som bara sker några enstaka gånger per år.

– Att få till såna sammanhang är helt fantastiskt. När man skapar möten mellan människor som får ut någonting av varandras kunskap och varandras nördighet liksom, säger Herman

Enligt Herman skulle poddar också fungera för att koppla samman personer med lika intressen.

– Man kan använda det i en studiecirkel att man lyssnar på ett poddavsnitt och träffas för att diskutera det. Det tycker jag är en bra grej man skulle kunna göra på både vanliga radioprogram och poddar.

Herman Geijer pressbild. Han står i en trappa och ler.

”Man kan vara nörd på väldigt många sätt”

Bild: Jan-Åke Eriksson

I linje med den mer neutrala uppdateringen av definitionen av nörd i SAOL tycker Herman att ordet inte har samma negativa värdeladdning som förr.

– När jag tänker på ordet nörd tänker jag kanske någon som är väldigt intresserad av någonting men lite är jag väl inne på typ klassisk sci-fi, eller rollspel och liknande. Det är min spontana tanke men jag vet ju att nörd är så mycket mer, att det betyder någon som är väldigt intresserad av ett ämne och att man kan vara nörd på väldigt många sätt. Jag tror också att ordet är ganska reclaimat. Iallafall i kulturkretsar, i storstäder och sånt så har det inte samma negativa laddning.

I framtiden tror Herman att de ökade möjligheterna att skapa, sprida och ta del av information kan leda till att det blir mer accepterat att vara nördigt intresserad av något och att man inte behöver hålla sina intressen lika mycket för sig själv längre. Han berättar om yngre dagar när han kunde känna sig ensam i att vara isolerad på en mindre ort och hålla på med sina intressen enbart inne på sitt rum. Idag tror han saker håller på att förändras.

– Jag tänker ändå att det finns en ökad acceptans någonstans långsamt för olikhet och så finns det kanske någon typ av breddning hos nördar att de i mindre utsträckning vill hålla på sitt eget utan nu finns ju all information tillgänglig överallt, säger han.

Själva gemenskapen som uppstår kring en nischad podd verkar vara det som poddarna tycker är mest givande. Med podden kan de låta sina intressen blomma ut och få ta plats. De nördiga blir bekräftat och coolt när dörren till en ny värld av andra som också vill diskutera eller lyssna öppnas upp. En värld som var svårare att hitta förut.

Omslagsbild för "Agnes Cecilia - En sällsam podd". Bilden är abstrakta vågor i blå och rosa nyans med texten "Agnes Cecilia" på.
Bild: Agnes Cecilia – En sällsam podd
Faktaruta med texten:
Cecilia och Agnes tog sina interna bokrecensioner till en ny nivå med podden "Agnes Cecilia - En sällsam podd".

- Jag lyssnade på en annan litteraurpodd och tänkte vad roligt det skulle vara att prata så mycket om böcker för det gör jag ju ändå mycket med kompisar. Jag är också med i en bokcirkel som jag kom på skulle kunna bli en podd, säger Cecilia Kristofferson.

Våga prova. När klockan börjar röra sig mot kvällen drar Max Hamilton ned rullgardinerna i sin lägenhet. Det är viktigt att eliminera så mycket ljusinsläpp som möjligt när han sätter igång projektorn för att se om favoritfilmen Prometheus. Det är en imponerande installation med filmduk och ett dönande surround-ljudsystem. Möjligtvis är det en kompensation för pandemins stängda biografer. Att titta på filmen är en del av Max förarbete inför ett kommande poddavsnitt. Enligt Max är inget ämne för smalt och han uppmanar de som är nyfikna på att podda att våga prova.

– Testa spela in ett samtal bara! Om du har ett intresse eller tycker om Ramen eller någonting. Ta en mikrofon och spela in någonting, det är så lätt att göra och du förlorar inget på att försöka. Jävla klyscha men så är det.

Max böjer sig framåt och rättar till en partyhatt på en en meter stor actionfigur av Han Solo från Starwars. I omgivningen syns tv-spel i en hög och ett Playstation 5 framför en tv.
Max passar på att rätta till partyhatten han har satt på Han Solo från Star Wars. Bild: Hannah Baffour Lindgren

Max Hamiltons fem tips för att börja podda.

Video: Hannah Baffour Lindgren