Studiochefen tipsar

Text & foto: Hanna Thorn


Eva Gustavfsson är studiochef på studentradiokanalen K103. Där har hon hjälpt många studenter med att starta upp nya poddar. Hon delar med sig av sina fem bästa tips för dig som går i tankarna att starta upp en podd.

1Tänk igenom vilket fokus du vill ha.
– Så att det inte bara är ”gött snack”. Det finns det gott om, menar Eva och skrattar till.

2 Kolla upp konkurrensen.
– Även om du är världens filmfantast och vet allt om film och kan göra ett unikt filmprogram, kolla upp vilka som redan gör det. För det kan finnas en miljon andra som också gör det.

3 Se till att hitta ett unikt och enkelt namn till din podd.
– Kolla upp vilka andra som använder det där namnet. Det är så mycket enklare om du har ett namn som ingen annan har. Självklart ska ju inte namnet vara jättejobbigt eller svårt, men försök att hitta något som ingen redan har eller att du åtminstone kan göra det lite unikt. 

4 Håll det hellre för kort än för långt.
– Ärligt talat, less is more. Gör det inte så himla långt. Det är ingen som har bett om mycket material. Det finns gott om material, håll det koncist och intressant.

5 Regelbundet är bäst.
– Försök att släppa podden regelbundet. Det är bättre att den kommer en gång i månaden än att man försöker köra en gång i veckan och det ändå alltid blir var tredje. Gör inte mer än du klarar av, så att lyssnarna kan förvänta sig att du finns där.

Klicka här för att läsa mer: Radiokanalen som blev med podd.