Balans i vardagen och poddar

för en god psykisk hälsa

Text: Eda Salihov

Foto: Pexels


Ångest kan se olika ut, triggas av olika tankar och kännas ohanterbart. En del har hittat lösningen på att dämpa ångest genom att lyssna på poddar.

– Även personer utan psykisk ohälsa kan tycka att tråkiga vardagssysslor blir mer hanterbara genom att lyssna på en podd samtidigt, säger Joachim Eckerström, doktorand på Karolinska institutet.


Det är lördag morgon och du går mot köket och möts av en unken doft. På diskbänken ligger alla kaffekoppar och tallrikar i hög och alla bestick ligger i botten av det grumliga diskvattnet. Ett tryck över bröstet smyger på, du stannar, spärrar upp ögonen och lägger handen på bröstkorgen. Du känner hur pulsen ökar samtidigt som du svettas. Disken får vänta även idag och du tar en ren kaffekopp ur skåpet.

Alla får ångest någon gång i livet. Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten lider 1,4 miljoner människor i Sverige av psykisk ohälsa. Att ha en god psykisk hälsa innebär bland annat  att man har en positiv syn på framtiden. När ångest och oro tar över kan vi få svårt att hantera de vanligaste vardagssysslorna. Att lyssna på podd samtidigt som vi utför vardagssysslor, tränar eller promenerar blir allt vanligare i Sverige. 

Joachim Eckerström som är Forskarstuderande på Karolinska institutet och doktorand förklarar att när man jobbar med ångesthantering så finns det olika strategier som man använder. En strategi är att man gör något aktivt, hittar en sysselsättning eller samtalar kring det som skapar ångest hos en. Övningarna hjälper en att ändra på sitt tanke fokus bort från de tankarna som skapar ångest. På samma sätt kan poddar vara en nyttig distraktion till våra tankar. 

– Oavsett om man har problem eller inte, är ämnet intressant för en, så är det intressant att lyssna på poddar som dessutom berikar en. Känner man sig berikad och fått lära sig något nytt så mår man bra av det, säger Joachim Eckerström

Ibland kan man känna sig stressad av att man har en ny bok som man inte har tid till att läsa, för man har andra “måsten” som går före. Då är det perfekt att man kan lyssna på ljudbok eller podd samtidigt. Istället för att bli stressad kan man bli produktiv. 

– Det är ganska sjukt att det fungerar

Emelie Berggren

Emelie Berggren, 29 år jobbar just nu som personlig assistent men ska snart börja studera till gymnasielärare. Hon lider i perioder av grov ångest och tycker att lyssna på poddar har varit det absolut bästa mot ångesten.

–När jag har som mest ångest kan poddar få mig att gå in i den världen istället, även om ämnet jag lyssnar på är hemska saker då jag gillar att lyssna på poddar som berättar om saker som har hänt på riktigt, exempelvis mord och kidnappningar. Då glömmer jag bort min ångest och de tankar som orsakar ångesten. Det är underbart, säger Emelie Berggren. 

Hon förklarar hur det brukar gå till för henne och att hennes ångest mest beror på ältande och dåligt samvete. När ångesten kommer och är som värst får hon panik. Då sätter hon på ett avsnitt av en favoritpodd och tycker oftast att ämnet är så pass intressant att tankarna flyttar fokus helt till podden. Ibland passar hon på att städa samtidigt och sakta börjar ångesten släppa. 

– Det är ganska sjukt att det fungerar, säger Emelie.

Hon fortsätter och menar att dessa situationer är inte bara bra för att dämpa ångesten utan den gör henne mer produktiv. Hon minns år 2017, då en kollega på hennes dåvarande jobb tipsade om en podd, Spöktimmen. Emelie hade hört talas om poddar tidigare men aldrig fastnat för konceptet att man ska lyssna på två personer som pratar med varandra. Hon gav podden Spöktimmen en chans och efter det var hon fast. Hon fastnade för hur intressant det var, men hon fastnade också för hur mycket hon fick gjort under tiden. Emelie skulle inte kalla sig själv för lat innan, men med poddar blir det enklare att ta tag i saker som tidigare har varit svåra att komma igång med.

– När jag måste ta tag något så kan jag trösta mig med att jag kan lyssna på en podd samtidigt. Och då händer det grejer kan jag säga! Inte för att man är lat, men man blir otroligt produktiv när man lyssnar på en podd samtidigt, säger Emelie.

Innan Emelie lyssnade på poddar har hon provat att göra annat för att distrahera sitt ältande. Att läsa en bok fungerade inte så bra, då de kunde bli svårt att koncentrera sig. Att titta på film fungerade väldigt bra, men då var hon fast vid det i den stunden. Att lyssna på podd gav henne frihet. Friheten av att kunna gå iväg, diska eller gå på en promenad samtidigt som hon lyssnade på en podd.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna springa ute med några som pratar i öronen och lyssna på en konversation, men det funkar hur bra som helst,  jag tycker verkligen om det, säger Emelie.  

Lisa Boström, 22 år är student på Psykologprogrammet med inriktning Idrott i Umeå. Hon minns första gången hon började lyssna på poddar. Lisa följde Clara Henry på sociala medier, och när hon startade en podd hängde Lisa på och sedan dess älskar hon att lyssna på poddar. I perioder lider hon av insomnia och att lyssna på en podd gör det mycket lättare att somna. 

– Jag gillar när det är diskussion, speciellt om jag kanske diskar samtidigt. Men om jag ska lyssna på något på kvällen, då får det vara en person som berättar något eller läser upp en historia i en lugnare takt. Jag väljer tempot i podden beroende på vad jag ska göra under tiden. 

Även Lisa har perioder med ångest och förklarar hur hon tack vare att lyssna på poddar lyckas släppa tankar som snurrar i huvudet och skapar ångest. Att fokusera på ett samtal som tar upp intressanta ämnen kan få henne att känna sig som en del av den diskussionen, speciellt om hon delar samma åsikter som den pågående konversationen. 

– Poddarna håller fallet vid liv och når ut till fler lyssnare genom att prata om fallen i en podd. Många oskyldigt dömda har blivit frigivna tack vare grävande journalister som har gjort ett bra jobb med sitt undersökande och poddare som har hållit en del fall vid liv.

Lisa Boström

Både Emelie och Lisa berättar en liknande historia kring vad för poddar som de lockas mest av. Det är verklighetsbaserade händelser och viktiga ämnen som tas upp och diskuteras. Inom genren true crime pratar man om mord, olösta fall, kidnappning och andra brott. Detta är en genre som har blivit väldigt populär på senaste. Lisa förklarar att hon förstår kritiken som kan uppstå mot true crime genren, som oftast är att man gör  “underhållning av någon annans trauma”. Hon menar att det mer beror på “hur” man berättar om ett fall i en podd. Det blir fel om man exempelvis sitter och skrattar under tiden man berättar om ett fall i en podd. Men har man gjort bra research och lägger fram ett fall på ett seriöst sätt där podd-skaparna är väl pålästa, kan det ibland även bidra till nytta. 

– Poddarna håller fallet vid liv och når ut till fler lyssnare genom att prata om fallen i en podd. Många oskyldigt dömda har blivit frigivna tack vare grävande journalister som har gjort ett bra jobb med sitt undersökande och poddare som har hållit en del fall vid liv, säger Lisa. 

Även Emelie delar en liknande åsikt kring genren true crime. Hon förklarar att de fall som tas upp i poddar är så långt ifrån ens egna verklighet, att man blir chockad och förvånad över vad som har hänt och fortfarande händer. Hon tycker det är viktigt att poddar som har en så stor publik pratar om viktiga ämnen.

– Det handlar inte om att man njuter av det som har hänt. Det är väldigt lärorikt och viktigt ämne att prata om, för man ska inte vara tyst om det som sker, säger Emelie. 

Poddar blir allt mer en del av vår vardag genom sin tillgänglighet och sitt breda utbud. Det finns något för alla att lyssna på. Det är ett helt hav med olika ämnen som återberättas till oss lyssnare. En del finner bot mot sin ångest, en den breddar sina kunskaper inom ett specifik ämne och en del gör både och. En del vaknar till en podd på, en del somnar till en podd, en del diskar till podd och en del promenerar till en podd. Men vad händer om det aldrig är tyst? Kan vi distrahera oss så pass mycket att tystnaden blir obehaglig? 

Joachim Eckerström menar att allt handlar om att ha en balans i vardagen. Är man en person som aktivt försöker trycka in så mycket som möjligt i sin vardag, handlar det om att man är en person som missbrukar allt i sin vardag. En person som inte har en sund balans mellan aktivitet, kost och sömn kan få problem – men det har inget med podd lyssnandet i sig att göra.

Ingen orkar lyssna på poddar i 24h och lyssnar inte intensivt från podd till podd i sträck. Utan man har sina mikropauser per automatik under dagen då det är tyst. Jag kan inte se att man skulle må sämre under tystnad för att man lyssnar mycket på poddar, säger Joachim Eckerström.