Stim och ansvarig utgivare – vad säger juristen?

Text: Embla Starke Sundén

Foto: Jessica Gow / Scanpix / TT


Per Hultengård är jurist på Tidningsutgivarna och expert på medierättsliga frågor. Här förklarar han vad som gäller för såväl traditionella medieföretag som mer privata poddare.

Ansvarig utgivare – ett måste för den som vill podda?

Man måste inte alltid ha en ansvarig utgivare. Ett större medieföretag som publicerar material i flera format (text, rörligt, ljud) från en databas måste ha en ansvarig utgivare. Den som är ansvarig utgivare är då ansvarig för allt material från företagets databas.

Om man är en privatperson eller ett mindre bolag som vill släppa en podcast är det fritt att välja om det ska finnas en ansvarig utgivare. Då kan man ansöka om ett utgivningsbevis hos Myndigheten för press, radio och tv. Kostnaden ligger på 2 000 kronor och podcasten är då grundlagsskyddad i tio år.  

Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna. Foto: Göran Johansson / Frilansfotograferna.

Utgivningsbevis

Om man vill att podden ska ha det här särskilt starka skyddet som ryms i yttrandefrihetsgrundlagen. Det gäller exempelvis meddelarfrihet för den som vänder sig till de som jobbar med podden och källskydd för de som hör av sig anonymt. Hur stort behov man har av det beror på karaktären på den podd man har. Har man en podd som handlar om pelargoner så är behovet av ett starkt grundlagsskydd inte sådär jättestort.

Det finns ett större behov om en podd handlar om ämnen som kan anses vara kontroversiella och där folk som medverkar kan uttrycka sig på ett provocerande sätt eller framföra åsikter som väcker reaktioner. Ju mer av debatt, kritik, opinionsbildning som podden innehåller desto större anledning finns det att skaffa sig ett starkare grundlagsskydd. Utgivningsbeviset kan ses som en slags kvalitetsstämpel; det visar att det är en seriös podd med en synlig ansvarig utgivare.

Vad kan det bli för konsekvenser?

Medieombudsmannen kan pröva innehållet i poddar som ges ut av företag som är medlemmar hos Tidningsutgivarna eller Sveriges tidskrifter. Poddens innehåll kan också prövas om man har anslutit sig till det medieetiska systemet.

Att spela upp musikslingor eller läsa upp någon annans verk?

Den enkla regeln är att du inte får göra mer med någonting som är upphovsrättsskyddat i en podcast än vad du får göra nån annanstans. Om podden ska innehålla musik som man inte själv äger rättigheterna till måste man ha en licens från stim.

Vad gäller uppläsning ur ett verk kan det falla under citaträtten. Den ger dig tillåtelse att citera ur ett verk om det är av relevans för det du själv ska framställa i podden. Glöm inte bort att ange varifrån du hämtat materialet och vem som är skaparen.